Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Η σιωπή στο… webex

 

Υπάρχουν τόσες όψεις της πραγματικής ζωής που παραμορφώνονται στο webex, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Εκπαιδευτικοί που  ακούγονται σαν ρομποτάκια λόγω κακής σύνδεσης και προκαλούν τα τρανταχτά γέλια των μαθητών. Διακεκομένες φωνές δασκάλων και τα παιδιά να φωνάζουν όλα μαζί «κολλάτε, κυρία , κολλάτε, κυρία. Και άντε πάλι από την αρχή… Το κορυφαίο ! Να μιλάς για κάποια δευτερόλεπτα και μετά να πέφτει το μάτι σου στην οθόνη του υπολογιστή και το διαολεμένο εικονίδιο να δείχνει ότι η σύνδεση έχει διακοπεί.

Και από την άλλη πλευρά. Με αγωνία να προσπαθείς να κερδίσεις μία διάδραση με τους μαθητές κάνοντάς τους ερωτήσεις. Και εκεί η απόλυτη σιωπή. Και αναρωτιέσαι κάθε φορά μήπως είναι η περίπτωση του παιδιού που βάζει ξυπνητήρι, όταν αλλάζει η ώρα στο webex. Μήπως είναι η άριστη μαθήτρια πολύτεκνης οικογένειας που ήρθε η ώρα να αλλάξει το μικρό αδερφάκι της, επειδή οι γονείς έχουν βγει για το μεροκάματο…

Σου λείπει το βλέμμα του μαθητή που μέσα στην τάξη σε κοίταζε στα μάτια και σου έλεγε με θάρρος «κυρία, δεν ξέρω» , ενώ πίσω από την αδιαφανή οθόνη του   webex κρύβεται η ασφάλεια της … σιωπής.

Ή άλλοι μαθητές πιο επινοητικοί που σε άλλες ώρες έχουν μικρόφωνο και σε άλλες δεν έχουν ή άλλοι που χρησιμοποιούν την εφαρμογή tic toc με τα λαγκαρισμένα μικρόφωνα...

Η αόρατη οθόνη του webex απέχει ΠΑΡΑ, ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ  από τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε ζωντανά εκπαιδευτικοί και μαθητές στην τάξη για να κάνουμε πράξη το δικαίωμά τους στη μόρφωση και στις σπουδές.

Φ. Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου